Nu alle delen van ‘Het Blokken Feuilleton’ online.

Deel 1. | Deel 2. | Deel 3. | Deel 4.Deel 5a. | Deel 5b. | Deel 5c. | Deel 5d.  | Deel5e. | Deel 6a. | Deel 6b. | Deel 6c | Deel 6d | Deel 6e |

Het Blokken Feuilleton is een reconstructie van de recente plangeschiedenis van Stadblokken-Meinerswijk (SbMw), een relatief dun bebouwd gebied aan de zuidoever van de Rijn, deels gelegen tegenover de Arnhemse binnenstad.

Martijn Duineveld gaat op onderzoek uit en ontdekt dat er voor SbMw sinds de jaren tachtig tientallen plannen zijn bedacht, welke op een enkele uitzondering na, nooit bewaarheid zijn geworden. Terwijl de ene na de andere fantasie over de mogelijke toekomst van het gebied het licht zag, ontwikkelde het gebied zich ogenschijnlijk onafhankelijk van de ambitieuze plannen, documenten, notities en ontwerpen, volgens de rationaliteit van haar diverse gebruikers: wandelaars, zwervers, dichters, boeren, ambtenaren, naaktlopers, prostituees en liefhebbers van mosjes en de Koude Oorlog. Is SbMw een rauw randje aan de verder zo succesvolle Nederlandse ruimtelijke ordening? Of is SbMw exemplarisch voor de Nederlandse ruimtelijke ordening, die langzaam maar zeker verzeild is geraakt in de relikwieënkast van het hoog-modernistische maakbaarheidsdenken?